Top

Op wintersport? Verwerk deze oefeningen in je training!

Ga jij op wintersport dit jaar? Misschien is het dan handig om jezelf een beetje voor te bereiden. Vooral als je niet echt een ervaren skiër bent of het misschien zelfs voor de eerste keer doet.

 

 

Waarom zou je thuis alvast moeten trainen om meer uit je ski prestaties te halen?

Met ski oefeningen bereid je jezelf optimaal voor op je aankomende wintersport vakantie. Je verminderd door de oefeningen de kans op blessures en je spierpijn wordt, als het goed is, ook minder. Wel fijn dat je dan niet krom van de spierpijn de après-ski bar in gaat J Ook professionals leggen de basis voor hun prestaties al in de winter. Met deze oefeningen sta je helemaal fit op de piste en klaar om er tegenaan te gaan!

 

Jumping jacks

De jumping jack is één van de bekendste cardio oefeningen die er is. Deze oefening zorgt ervoor dat je harstslag sneller gaat en met deze oefening werk je dus aan een stukje conditie.

 

Hoe doe je de Jumping Jack?

Ga met je benen naast elkaar staan en span je buikspieren. Je armen hangen langs je zij.
Spring met je benen uit elkaar en tegelijkertijd doe je ook je armen omhoog tot boven je hoofd. Spring daarna weer terug in begin positie. Met 1 jumping jack bereik je natuurlijk niet zoveel, dus herhaal deze oefening meerdere keren.

 

Plank

Voor skiën en snowboarden is het erg belangrijk om een sterke core te hebben. Jullie hebben vast weleens van planking gehoord. Een top oefening voor je hele core en bevorderd je stabiliteit.

 

Hoe doe je de plank?

Leun op je onderarmen en je tenen. Je lichaam is dus in een mooie strakke lijn. Span je core goed aan om jezelf recht te houden. Je zal zien dat het toch een hele kunst is om je heupen niet naar beneden te laten zakken. Probeer de oefening ongeveer 30 seconden vast te houden en herhaal dan bijvoorbeeld 3x. Merk je dat je houding gedurende die 30 seconden niet meer zo strak is? Stop dan met de oefening, neem pauze en probeer opnieuw.

 

Squat

De squat helpt je met het versterken van je bovenbeenspieren. Omdat je met skiën je knieën geruime tijd gebogen zijn, verg je veel van je bovenbeenspieren. Het kan daarom ook geen kwaad om de squat wekelijks te doen, zodat de bovenbenen versterkt worden en je daarom ook minder last van spierpijn en blessures hebt.

 

Hoe doe je de squat?

Zet je voeten op heupbreedte en span je buik goed aan. Je zakt nu naar beneden, maar op heb moment dat je zakt, zorg je ervoor dat de knieën niet over de tenen komen en je knieën niet naar binnen zakken. Duw je billen dus goed naar achteren en duw je knieën voor je gevoel naar buiten. Zit je op 90 graden? Duw jezelf dan weer terug tot je mooi rechtop staat.

Wil je het iets uitdagender maken en voor meer explosiviteit in je benen zorgen? Maak er dan een jump squat van. Je vorm en houden is exact hetzelfde, maar ipv rustig naar boven te komen, geef je zoveel power dat je springt.

 

Lunges op BOSU bal

Met lunges verstevig je je beenspieren en billen. Je traint met deze oefening bijvoorbeeld ook de spieren die je knie versterken. Door te trainen met de BOSU bal verbeter je ook nog eens je balans.

 

Hoe doe je de Lunge op BOSU bal?

Leg de BOSU bal met de platte kant naar beneden. Zat je voet in het midden van de halve bal en je andere voet zet je naar achteren. Het ziet er nu uit alsof je een grote stap maakt. Je zakt met je bovenlichaam recht naar beneden, zodat er een hoek van 90 graden in je voorste been ontstaat. Het is de kunst op je knie recht boven je enkel te houden en de balans op de bal te behouden. Duw jezelf ook weer omhoog. Doe dit meerdere keren achter elkaar en verwissel daarna van been.

 

Duik na het trainen natuurlijk niet meteen de kroeg in. Alleen met wintersport is het geoorloofd om na het sporten lekker bij te tanken in de après-ski.

Share
Judith Fonteijne

No Comments

Post a Comment