Top

Wat als je de balans helemaal kwijt bent?

Ik ben er ondertussen wel achter gekomen dat balans echt ontzettend belangrijk is. Als je fanatiek sporter bent is het soms ook echt lastig om die balans te vinden en te houden. Je ziet zo vaak dat mensen compleet doorslaan en daarna juist weer helemaal de controle verliezen: het jojo-effect. Ik ga met de billen bloot deze keer en vertel je hoe ik ook helemaal de balans verloor.

Toen ik begon met trainen deed ik dat eerst vrij rustig aan. Groepslesje hier, fitnesstraining daar en af en toe een beetje hardlopen. In het begin keek ik absoluut niet naar mijn voeding, dat vond ik op dat moment nog onbelangrijk. Mijn passie voor de sport begon steeds meer te groeien en ik besloot me om te scholen naar fitnesstrainer, maar dat is niet zo van belang in dit verhaal. Ik werd steeds fanatieker in mijn trainingen en ik was ook steeds vaker in de sportschool te vinden. Ik ging het liefst 5-6 keer per week . Rust leek me op dat moment niet zo belangrijk en ik genoot enorm van het veranderen van mijn lichaam. Ik ging ook steeds strenger op mijn voeding letten. Ik ging steeds meer de klassieke rijst, kip en broccoli eten en de wijn liet ik vooral staan. Helemaal niks mis mee natuurlijk, maar op een gegeven moment ging ik ook minder sociale dingen doen, zoals uitgaan en naar etentjes, omdat ik dan bang was dat ik teveel in de fout zou gaan. Thuis op de bank was het tenslotte makkelijker om gewoon een watertje te nemen ipv een biertje en zo was ik ook gewoon fit om de volgende dag naar de sportschool te gaan. Elke progressie foto ging er beter uitzien en de weegschaal ging ook mooi naar beneden. Al de focus lag daar op en mijn sociale leven stond nogal op hold.. Behalve Instagram, daar had ik meer volgers dan ooit!

Toen kwam de omslag… Ik had bepaalde veranderingen in mijn leven die nogal van grote impact waren. Niet iets heel bijzonders, maar het ging me toch niet in de koude kleren zitten. Het beëindigen van een 7 jarige relatie, verhuizen naar een dorpje waar ik nog nooit was geweest en wat veranderingen in mijn baan. Ik vond het nieuwe avontuur heel leuk en spannend, maar toch merkte ik in mijn eet en sport patroon dat het best wel impact had. Ik ging regelmatig lekker feesten, ik liep even naar de supermarkt voor een zakje chips en een reep chocolade (die ik vervolgens in 1 middagje op at) en ik sportte steeds minder. Hoe serieus ik eerst was, zo losgeslagen was ik nu. Ik at ongezonder dan ooit en ik kookte eigenlijk niks bijzonders voor mezelf. Natuurlijk was ik nog wel af en toe in de sportschool te vinden, want het is mijn werk, maar ik nam het niet meer zo serieus… Je snapt het al.. De kilo’s gingen flink omhoog en mijn shape raakte ik helemaal kwijt. Ik genoot van het leven, maar ik was echt heel ongelukkig als het om mijn lichaam en conditie ging. Het voelde alsof ik dat lichaam waar ik zo hard voor had gewerkt helemaal kwijt was.

Zoals je ziet was ik eerst ‘te’ gefocust bezig met mijn lichaam, gezond eten en sport. Er is natuurlijk helemaal niets mis met gezond eten en sporten, ik ben zelfs groot voorstander zoals jullie natuurlijk wel weten. Maar ja, alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Op het moment dat je liever thuis blijft, omdat je anders teveel calorieën tot je gaat nemen is echt wel ongezond.. Van een avondje eten en drinken met vriendinnen word je echt niet dik. Ik was, tenminste dat vind ikzelf, teveel doorgeslagen. Omdat ik mezelf in die tijd van alles had ontzegd sloeg ik daarna compleet de andere kant op. Ik at en dronk alles wat los en vast zat. Natuurlijk niet heel de tijd, maar ik verloor de controle. Ik had dagen dat ik netjes aan de rijst met kip zat en ik had dagen dat ik letterlijk aan zakken chips, gebakjes en chocolade zat. O ja en tel daar nog een biertje of een wijntje bij op. Best een beetje raar eigenlijk om dit zo openlijk te zeggen, want het klinkt gewoon heel raar. Ik had echt een hele ongezonde relatie met eten. Een relatie die ik me nu ook helemaal niet meer voor kan stellen…

Op een gegeven moment was het genoeg. Ik was niet meer tevreden over mijn lichaam en ik vond ook dat ik het niet kon maken om als fitnesstrainer en voedingsconsulent zelf helemaal de controle te verliezen. Genoeg is genoeg en ik gooide het roer om. Ik pakte het sporten weer op, maar in een lichtere mate als ik eerst deed. Ik ga niet meer 5-6 keer in de week, maar ik ga nu ongeveer 3 keer per week en daarbij surf ik of loop ik hard. Het was ook tijd om af te rekenen met mijn snaai gedrag. Het werd iets makkelijker toen ik weer samen ging wonen, want het is natuurlijk een beetje fout om elke keer alles op te eten terwijl je met z’n tweeën in een huis bent. Maar ja, als je net samenwoont is het natuurlijk wel gezellig om een wijntje te doen in de avond met iets lekkers erbij. Na een tijdje hebben we dat ook maar afgeschaft. Gelukkig heb ik een vriend die ook heerlijk kan koken en eigenlijk eten we altijd heel erg gezond. Het belangrijkste was om weer balans te vinden: Genieten, maar ook gezond eten. En dat doen we nu! Door de weeks eten we gezond, let ik er op dat ik niet teveel eet en ik houd mijn voedingswaardes in balans. Eigenlijk zoals in mijn voedingsplannen beschreven staat. Daarnaast genieten we gewoon lekker in het weekend van af en toe een chippie en een wijntje en gaan we natuurlijk af en toe lekker uit eten. Weet je wat echt heel raar is? Ik weeg op dit moment eigenlijk ongeveer net zoveel als toen ik zo obsessief bezig was. Er zit heus wel iets verschil in mijn lichaam, maar ik ben zelf 100 keer gelukkiger! En daar gaat het toch tenslotte om!?

Met mijn voedingsplannen wil ik je laten zien dat ‘afvallen’ niet betekend dat je niets meer mag. Ik ontzeg mezelf ook niets, want ik hou teveel van eten en drinken, maar als je er een goede balans in hebt is er niets aan de hand. Ik voel me beter en zelfverzekerder dan ooit en door dat ik de perfecte balans heb gevonden heb ik nu ook een mooi en gezond gewicht waar ik blij mee ben. Ik laat me niet meer opjutten door de weegschaal, maar ik kijk in de spiegel en daar ben ik tevreden mee!

Oké, nu even helemaal met de billen bloot… Ik heb de foto’s even naast elkaar gezet 🙂

Wat als je de balans helemaal kwijt bent?

Share
Judith Fonteijne

No Comments

Post a Comment