De sint is weer in het land, dus dan is het natuurlijk weer tijd voor speculaas! Alleen is de meeste speculaas niet erg voedzaam en bevat ook flink wat calorieën. Probeer daarom deze ‘gevulde speculaas van havermeel en dadels’ variant eens!
Wat zit er in?
-200gr. Havermeel (heb je geen havermeel? Gooi havermout in de keukenmachine en tadaaa)
-75gr. Kokosolie
-50gr. Honing
-Snufje zout
-2 el speculaaskruiden
-100ml melk
-Snufje zout
Voor de amandelspijs:
-100gr. Dadels
-100gr. Amandelmeel
-1 el melk
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg twee stukken bakpapier neer op het aanrecht.
Laat de kokosolie een beetje smelten.
Meng alle ingrediënten voor de koek door elkaar, kneed goed door en vorm een bal. Leg het deeg even aan de kant en ga verder met het maken van de spijs.
Mix de dadels, amandelmeel en melk in een keukenmachine tot een plakkering deeg.
Split het deeg van de koek in twee delen en verdeel ze over de 2 vellen bakpapier. Probeer er twee platte vierkanten van te maken. Het is fijn om hier een deegroller voor te gebruiken. Verdeel de amandelspijs over 1 van de vierkante plakken, smeer goed uit en leg de andere vierkante plak er voorzichtig op. Rol nog even aan met de deegroller.
Druk de kantjes nog een beetje aan en smeer de bovenkant nog een beetje licht in met melk.
Bak de koek zo’n 20-25 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen. Snij hem niet te warm, want dan valt hij uit elkaar. Snij de koek in 12 stukken. De koek is warm lekker, maar ik vond hem de volgende dag nog lekkerder! Eet smakelijk!
Voedingswaarde per stuk:
Kcal: 203
Koolhydraten:19,8gr.
Eiwitten: 4,4gr.
Vetten: 11,3gr.
gevulde speculaas van havermeel en dadels’