Je bekijkt nu Hoe je ‘avond snacken’ kan voorkomen
stop met 'avond snacken'

Hoe je ‘avond snacken’ kan voorkomen

Je herkent het vast wel... Aan het einde van de dag ga je eindelijk op de bank zitten en daar begint ook gelijk dat gevoel te knagen: Je krijgt zin om te eten. Wat zijn meestal de oorzaken en hoe je 'avond snacken' kan voorkomen lees je hieronder.

 

-Je eet overdag veel te weinig calorieën en dat compenseer je dan weer in de avond, maar dit leidt vaak juist tot een calorie overschot. 
Als je overdag te weinig eet, krijg je vaak in de namiddag of avond meer trek. Je kan in de avond ook meer trek krijgen als je overdag weinig nutriënt rijke voeding op hebt. Als je bijvoorbeeld veel bewerkte voeding eet, vol suikers en vet, dan heb je in de avond veel meer trek dan wanneer je verse producten zou nemen die veel vezels en eiwitten bevatten bijvoorbeeld. 

-Je voelt een bepaalde schaamte rondom je voedingskeuzes. Je eet daarom weinig in bijzijn van anderen, maar compenseert dat in de avond door dan alles te pakken wat je lekker vindt. 
Je hebt het idee dat anderen er van alles vinden als ze zien wat jij normaal gesproken zou eten als anderen er niet bij zijn. Daardoor krijg je eigenlijk hetzelfde als bij punt 1, je gaat dat gedrag compenseren. Vaak grijp je op die momenten ook naar producten die hoger zijn in calorieën, suiker en vet… Want ja, niemand kijkt nu.. 

-Je probeert vervelende emoties te vermijden door te gaan eten. 
Er spelen bepaalde dingen in je leven die je moeilijk een plekje kan geven. Op de momenten dat je wat lekkers gaat eten voel je jezelf tenminste even niet zo ellendig en ben je even afgeleid van je echte problemen. 

-Je hebt zulke drukke dagen, dat je laat in de avond naar bed gaat. Je ziet de avond als even ‘me time’ en je vindt dat je best wel even mag eten omdat je nu eindelijk wat tijd voor jezelf hebt. 
Heel de dag ben je aan het rennen en aan het vliegen. Als je dan in de avond eindelijk op de bank zit, voelt dit moment als “eindelijk ME-time!!”. Je besluit ook om wat later naar bed te gaan, zodat je wat langer kan genieten van je wel verdiende tijd. Om het feest helemaal compleet te maken neem je ook nog maar wat lekkers, want je vindt dat je nu ook echt wel even mag genieten. 

-Je bent verveeld, je hebt niet echt iets om handen en probeert met eten de ‘leegte’ te vullen. 
Je hebt lekker wat tijd over, maar je weet niet hoe je het op moet vullen. Omdat je de leegte toch wat op wil vullen ga je daarom maar lekker wat eten. 

-Het is een gewoonte geworden. Je bent zo gewend geraakt om ’s avonds te gaan eten, dat je het eigenlijk automatisch doet. 
Als je er goed over nadenkt heb je eigenlijk geen idee waarom je in de avond gaat snaaien… Je doet dit al zo lang, dat het lastig is om niet te doen. Het is een echte gewoonte geworden, omdat je dit patroon voor langere tijd hebt herhaald.  

Nu je weet wat de oorzaak zou kunnen zijn, kan je eens gaan kijken naar oplossingen.

Wat kan je eraan veranderen?
 
-Verdeel je calorieën goed over de dag en maak bewuste voedingskeuzes.
Sla geen maaltijden over als je weet dat je hier later op de dag last van kan krijgen. Zorg dat je heel de dag door een mooi aantal calorieën binnenkrijgt dat past bij jouw lichaam, zodat je niet gaat snaaien in de avond om dat te compenseren. 
 
-Stop met het labelen van voeding. Producten zijn niet goed of slecht.
Door producten te labelen leg je er een bepaalde lading op. Probeer wat neutraler te kijken naar voeding. Het ene product is voedzamer dat het andere, maar dat maakt het minder voedzame product niet per se slecht.
 
-Zorg voor rustmomenten gedurende de dag.
In plaats van heel de dag rond te hollen en ’s avonds eindelijk eens een moment voor jezelf te hebben, neem gedurende de dag eens even een pauze. Ga gewoon even 5-10 minuten zitten met een kopje thee of koffie. Gun jezelf die tijd.
 
-Maak slaap prioriteit.
Zorg voor een goede slaap omgeving en maak slaap een belangrijk deel van je leven. Met voldoende slaap functioneer je nou eenmaal een stuk beter. Je ben onder andere in staat om veel betere keuzes te maken.
 
-Ga eens zitten met het ongemak.
Ga eens naar de bron van je ‘snaaigedrag’. Merk je dat je trek krijgt om te snaaien, ga dan eens onderzoeken waar dit vandaan komt. Schrijf bijvoorbeeld op welke emoties je op dat moment voelt, waarom je op dit moment wilt eten en hoe dat misschien te herleiden is naar andere gebeurtenissen of momenten in het leven.
Het is ook goed om jezelf even af te leiden van het willen eten. Ga een half uurtje een andere bezigheid doen ipv eten en je zal zien dat de snaaitrek een stuk minder is of zelfs verdwenen is.
 
Zoals je ziet zijn het geen makkelijke oplossingen of een gouden pil die je opeens van je snaaitrek afhelpen. Maar ga een tijdje aan de slag met deze tips en je zal zien dat je snaaitrek echt minder gaat worden.