Je bekijkt nu Moet je nou 3 of 6 keer per dag eten?
Online_coach

Moet je nou 3 of 6 keer per dag eten?

De gemiddelde Nederlander eet of drinkt zo’n 9x per dag volgens de RIVM.  

Lange tijd ging ook de ronde dat 3 maaltijden en daarbij ook zo’n 3 tussendoortjes per dag ervoor zouden zorgen dat je stofwisseling goed op gang blijft.  

Ik heb ook ontzettend lang op deze manier gegeten, maar ik ben de afgelopen tijd gaan experimenteren met 3x per dag eten en dat bevalt me eigenlijk super goed! 

Oké, ik moet wel zeggen dat ik in het weekend een uitzondering maak met 4x per dag eten, maar door de weeks dus zoveel  mogelijk maar 3 eetmomenten per dag. 


Als je zo’n 6-8x per dag eet, dan is je lichaam heel de dag bezig met de spijsvertering van die maaltijden. Je lichaam maakt daardoor ook steeds insuline aan. Insuline is mede bepalend voor de vetopslag in je lichaam. Ook besteed je lichaam dan ontzettend veel energie aan de spijsvertering die dan heel de dag op gang is en die energie kan je lichaam ook ergens anders voor gebruiken. 


Het is niet bewezen dat 3 maaltijden per dag je perse helpt met afvallen, maar de kans is wel groter dat je makkelijker minder calorieën consumeert als je maar 3x per dag eet.  

Het is natuurlijk wel belangrijk om de 3 maaltijden ook echt groot en voedzaam te maken, zodat je echt wel een aantal uren genoeg hebt. Maar alsnog zal je zien, dat als je de maaltijden samenstelt met gezonde, volwaardige en voedzame producten je niet snel over je caloriebudget zal gaan. 


Je tandarts wordt waarschijnlijk ook blij als je minder eetmomenten per dag hebt. Elk eetmoment is namelijk ook een ‘aanslag’ op je gebit. 


Wat mij opvalt nu ik maar 3x per dag eet: 


-Ik ben veel minder met eten bezig. Waar ik soms heel de dag aan mijn volgende eetmoment kon denken en verzinnen wat ik dan zou nemen, ervaar ik dit nu niet. Natuurlijk kijk ik wel uit naar mijn maaltijd, maar het geeft een stuk meer rust in mijn hoofd. 


-Ik vind het nu makkelijker om heel de dag door echt voedzame producten te eten en de bewerkte voeding te laten staan. Natuurlijk een uitzondering daar gelaten. De meeste tussendoortjes die je in de winkel ziet liggen zijn nou eenmaal niet echt ‘gezond’, al beweren sommige merken dat wel.  


-Ik ben ongemerkt ook een beetje gewicht verloren, terwijl ik daar helemaal niet mee bezig was. Het is dus idd zo, dat je makkelijker minder calorieën consumeert als je maar 3 eetmomenten per dag hebt.  

Het is trouwens wel de bedoeling dat je echt niets tussendoor eet, denk aan een snoepje, koekje of wat dan ook, en ook geen frisdranken e.d. Water, koffie en thee kan natuurlijk wel prima tussendoor. 


Ik kan het echt iedereen aanbevelen en ik zou zeggen, probeer het! 

Het is even wennen en even zoeken wat voor jou werkt om te eten tijdens je eetmomenten. Je zal ook merken dat je echt gewend bent aan je tussendoortjes, dus dat je wel af en toe een honger gevoel ervaart. Probeer dat te verhelpen met water drinken bijvoorbeeld. 

En let natuurlijk op dat je niet te weinig calorieën binnen krijgt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren.


Vind je het fijn om hulp te krijgen met je eetpatroon?

Meld je dan aan voor mijn online coaching programma’s.