Je bekijkt nu Past alcohol nog in jouw gezondere levensstijl?

Past alcohol nog in jouw gezondere levensstijl?

Past een glaasje alcohol eigenlijk nog wel in jouw huidige levensstijl?

Ik drink heel graag een glas wijn of een lekker speciaal biertje, maar kan dat ook als je bezig bent met afvallen en gezond eten?

Wat is alcohol eigenlijk en waar moet je op letten als je alcohol drinkt?

Net als de andere macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) bevat ook alcohol energie. Per gram alcohol is dat 7kcal. Alleen je lichaam kan, in tegenstelling tot de andere macro’s, niks met de energie die alcohol geeft. Je lichaam kan het namelijk niet opslaan en ziet het als een giftig iets. Je lichaam wil hier dan ook zo snel mogelijk van af en daardoor krijgt het voorrang ten opzichte van andere nutriënten.

Je lever levert een bijdrage aan het afbreken van alcohol, maar je ademt het ook uit of je plast het uit. Door alcohol hou je minder vocht vast en je zal daardoor waarschijnlijk vaker naar de wc moeten. Vochtverlies kan ook consequenties hebben voor je herstel, dus het is wel belangrijk om ook voldoende water te blijven drinken.

Door alcohol kunnen je grenzen vervagen en het wekt ook nog eens eetlust op. Het kan daardoor zijn dat je met een avondje drinken opeens je doel niet meer echt voor ogen hebt en dat het niet meer zo belangrijk is. Het kan dat je daardoor meer calorieën gaat nuttigen dan dat je eigenlijk zou willen.

Maar ja, het gaat in dit geval ook om de context. Alcohol drinken leidt niet direct tot gewichtstoename. Een glaasje wijn drinken met vrienden is wat anders dan het weekend laveloos doorbrengen.

Alcohol drinken kan prima, maar het is ook een kwestie van portie controle en voorbereiding.

Hier wat tips:

-Ga je wat drinken met vrienden, vul de drankjes van tevoren al in bij je tracker en hou jezelf ook echt daaraan.

-Drink niet in 1x een fles wijn leeg, maar wissel dit af met water.

-Drink je graag mixdrankjes? Neem dan een light frisdrank ipv een drankje vol suiker en dus meer calorieën.

Interesse in mijn online coaching? Stuur me dan een mail of meld je aan via de site.