Waarschijnlijk heeft iedereen wel een gewoonte waar hij of zij eigenlijk van af wil. Dat hoeft niet per se iets te zijn als roken of alcohol gebruik, maar dat kunnen ook kleinere dingen zijn zoals: Te laat komen, belangrijke taken uitstellen, te veel je telefoon checken, tussendoor te veel snacken of nog heel veel andere dingen. Misschien schiet je gelijk helemaal in de stress, omdat er nu allerlei dingen in je hoofd opkomen waar je eigenlijk van af wil, maar dat hoeft niet. We hebben allemaal slechte gewoontes, het is alleen wel fijn als we ze zoveel mogelijk kunnen minimaliseren of er misschien wel helemaal van af komen.
Slechte gewoontes kunnen een voor een belangrijk deel je geluk in de weg staan. Je wandelt eigenlijk te weinig, omdat je te veel tv kijkt. We pakken te weinig rust of tijd voor onszelf, omdat we druk bezig zijn met het kijken wat een ander deelt op social media. Je bereikt niet het gewenste gewicht, omdat je ongezond blijft snacken of te veel blijft drinken. Dus ja, des te meer slechte gewoontes je af kunt leren des te meer tijd hou je over voor goede gewoontes die je misschien ook echt wel gelukkiger kunnen maken.
Hier wat tips die je zouden kunnen helpen om van een slechtere gewoonte af te komen:
-Wees je bewust van je slechte gewoontes.
Bewustwording is altijd de eerste stap. Welke slechte gewoontes heb jij, waar zou je graag iets aan willen doen?
-Weet waarom je van die gewoonte niet meer wil hebben.
Het is heel belangrijk om te weten waarom je die gewoonte(s) niet meer wil hebben. Hoe dieper de ‘waarom’ hoe beter je commitment vaak is.
-Spreek het uit naar andere mensen.
Het kan soms een beetje eng zijn, maar spreek het uit naar andere mensen als je iets wil veranderen. Ze kunnen je dan ook steunen in het proces als dat nodig is.
-Wees je bewust van je triggers.
Een roker krijgt bijvoorbeeld sneller trek in een sigaret als hij stress heeft. En zo zijn er natuurlijk nog talloze andere dingen die je zouden kunnen triggeren in jouw af te leren gewoontes. Probeer jezelf er in ieder geval bewust van te zijn.
-En wat als je jezelf er dan bewust van bent?
Vaak reageren we direct en onbewust en dat komt omdat het een gewoonte is. Op het moment dat je even ruimte kan maken tussen de prikkel en reactie, heb je een belangrijke stap gezet in het afleren van die gewoonte. Het automatisme is er dan namelijk uit en kun je erover nadenken en een bewuste keuze maken.
Triggert iets je? Haal dan bijvoorbeeld even een paar keer diep adem of tel tot tien. Zo creëer je even een pauze.
-Vervang de ‘slechte’ gewoonte door een ‘goede’ gewoonte.
Het lijkt zo makkelijk als ik het opschrijf of zeg tegen mensen, maar ik weet ook dat dit het lastigst is in het veranderen van gewoontes.
Stel je wil graag wat afvallen, vervang dat je ‘ongezonde’ snacks door een ‘gezondere’ snack. En wil je roken, omdat je jezelf gestresst voelt? Doe dan eens een ademhalingsoefening bijvoorbeeld.
Verzin dus iets waarmee je de gewoonte vervangt en zorg er natuurlijk wel voor dat dit een goede gewoonte is.
-Verwacht tegenslagen, maar leer van je fouten.
Waar ik in mijn online-coaching de meeste mensen de fout in zie gaan, is dat als het niet van een leien dakje gaat, ze sneller geneigd zijn om op te geven. Gewoontes afleren kost tijd en zal je ook echt tegenslagen geven. Wees niet boos op jezelf als het even tegenzit, maar kijk eens hoe ver je al gekomen bent en probeer dan weer door te pakken. Ga na wat er fout is gegaan en hoe je dat in de toekomst zou kunnen voorkomen.
En blijf natuurlijk positief!