De nieuwe maand is begonnen en dit begin van de nieuwe maand leek me een leuke gelegenheid om met z’n allen eens iets nieuws te proberen: We gaan ons deze maand focussen op het aanleren van een nieuwe gewoonte!
Om blijvende verandering in je leven aan te brengen, is het belangrijk dat je nieuwe gewoontes aanleert. Doe je mee aan een 12 weken challenge afvallen, dan is de kans groot dat je daarna je resultaat weer verliest. Je hebt in die tijd namelijk geen nieuwe gewoonte opgebouwd en jezelf waarschijnlijk ook gefocust op heel veel dingen die je niet allemaal tegelijk vol kan houden.
Jezelf in 1x een groot doel stellen, zoals elke dag 20 minuten mediteren of 5x per week sporten is lastig om op langere termijn vol te houden. Het is veel beter om dit van een heel klein iets, uit te bouwen naar meer.
Advies van James Clear: Streef ernaar om de rest van je leven, elke dag, een heel klein beetje beter te worden.
Het is dus niet de oplossing om jezelf een groot doel te stellen. Ga eens een stuk kleiner denken en ga hiervan uit werken. Wil je beginnen met mediteren? Begin dan eerst eens met 2 minuten ipv de 20 minuten waar je eigenlijk naar toe wil streven. Wil je 400gr. groenten per dag eten? Begin er eerst eens mee om met je diner wat groenten toe te voegen en als dat eenmaal goed gaat, breid het dan uit naar andere maaltijden. Doe het stap voor stap, kleine stapjes, en laat het je echt eigen worden.
Hoe ga je dit nou goed aanpakken? Hier wat tips:
Maak het concreet:
Meestal blijven doelen een beetje onscherp. Ik wil gezonder eten is nogal een breed begrip namelijk. Maak er dus echt een concreet doel van en maak een concreet plan. Welk nieuw gedrag wil jij jezelf aanleren, waarom, en plan dit ook in bij je dag. De meeste kans van slagen, heb je als je het koppelt aan een al bestaande bezigheid. Je wil bijvoorbeeld meer water drinken: Na de koffie drink ik voortaan een glas water. Pak het op die manier aan.
Maak het jezelf makkelijk:
Discipline en doorzettingsvermogen raakt soms uitgeput en daardoor is het belangrijk dat iets een gewoonte is, want dan kost het je nou eenmaal veel minder energie. Probeer het jezelf makkelijk te maken. Wil je minder koekjes of chips eten? Koop het dan niet, de verleiding is dan een stuk minder groot. Zo werkt het ook andersom. Wil je meer water drinken, zorg dan dat er op je bureau, keuken of waar dan ook altijd een fles water voor je klaar staat. Zorg dat er een trigger aanwezig is voor het aanleren van het gewenste gedrag en zorg dat er zo min mogelijk triggers zijn voor je ongewenste gedrag.
Omring jezelf met gelijkgestemden.
Het is veel makkelijker om aan een bepaald doel te werken, als je met mensen bent die gelijkgestemd zijn. Wil je bijvoorbeeld minder alcohol drinken? Dan is dat heel lastig als je vaak met vrienden bent die juist veel alcohol nuttigen. Wil je stap voor stap gezonder gaan leven? Dan is dat een stuk makkelijker te realiseren als je dit doet met mensen die dat doel ook voor ogen hebben.
Beloon jezelf.
Het is veel fijner om aan bepaalde doelen te werken, als je ook een kleine beloning krijgt daarvoor. Wil je stoppen met roken? Zet dan steeds het geld opzij wat je anders aan een pakje sigaretten uitgegeven zou hebben.
Lukt het je om een x aantal keer naar de sportschool te gaan? Beloon jezelf dan eens met een nieuwe sportoutfit.
Het is ook fijn om je progressie vast te leggen. Zo hou ik bijvoorbeeld bij hoeveel dagen ik aan yoga doe (een nieuwe gewoonte die ik mezelf aan het aanleren ben). Ik vink dit ook echt af en dat maakt het zichtbaar voor mezelf.
Aangezien ik momenteel wil werken aan koud douchen, ga ik dagelijks opschrijven hoeveel seconden het me gelukt is om eronder te staan.
Dat bijhouden heeft trouwens 3 voordelen: Je hebt visuele prikkel om in actie te komen, het motiveert om een reeks successen niet te onderbreken, het geeft voldoening als je weer positief resultaat kan noteren.
Nog een belangrijk punt om een nieuwe gewoonte in je leven te krijgen: Geloof in jezelf! Geloof dat je deze nieuwe gewoonte ook echt onderdeel gaat zijn van jouw leven.
Natuurlijk kan het eens zo zijn dat je een terugval hebt. Maar geef hier niet te veel aan toe. Lukt het je een keer niet om te gaan trainen, terwijl het wel de bedoeling was? Dat is helemaal niet erg, als je de volgende keer maar WEL gaat en niet gelijk teleurgesteld bent, omdat je het gevoel hebt dat je hebt gefaald.