Je bekijkt nu Waarom is wandelen zo goed voor je lichaam en geest?

Waarom is wandelen zo goed voor je lichaam en geest?

Waarom wandelen zo goed voor je is en hoe je het ook echt een moment van rust kan maken.

Ik loop al een tijdje met klachten van overspannen zijn. Ik heb hier ook lichamelijk veel last van gehad, maar gelukkig gaat dat weer een stuk beter. Ik weet ondertussen ook dat ik hier zeker niet de enige in ben en dat veel mensen hier mee worstelen.

Wat mij ontzettend goed geholpen heeft is wandelen. Klinkt waarschijnlijk wat saai, maar wandelen heeft dus echt veel voordelen. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je ‘mind’.

Wandelen is een onderschatte manier van cardio. Veel mensen kiezen voor een intensievere vorm van cardio zoals de crosstrainer, hardlopen, wielrennen of wat dan ook. Die manieren van cardio zijn natuurlijk helemaal prima, maar vaak voor een ‘beginner’ niet lang vol te houden. Begin dus gewoon met wandelen, daar kan je ook echt al veel progressie mee maken als het gaat om afvallen.

Wandelen hou je vaak wel een uurtje vol en met dat uurtje wandelen verbrand een gemiddeld persoon zo’n 240kcal. Dit is natuurlijk gemiddeld genomen en zal niet bij iedereen helemaal kloppen, maar je zal er niet ver vandaan zitten. Doe je dit zo’n 3x per week, dan verbrand je al 720kcal extra per week. Mooi meegenomen toch?

Wandelen deed ik al veel vaker, vooral nadat ik de kleine heb gekregen en dat een fijne manier vond om met hem buiten te zijn. Maar het was juist dat ik tijdens wandelingen vaak onrust in mijn hoofd kreeg. Je hebt dan namelijk alle tijd om over dingen na te denken en je druk te maken om alle dingen die je nog zou moeten doen.

Ga bij je volgende wandeling eens op een andere manier wandelen. Probeer tijdens je wandeling jezelf echt te focussen op je lichaam. Doe bijvoorbeeld bij jezelf een ‘bodyscan’. Focus jezelf op je voeten, je benen, je billen, etc. Probeer je lichaamsdelen echt in detail te voelen. Voel je ademhaling en focus jezelf hier een tijdje op. Niet dat je er iets aan hoeft te veranderen, maar probeer je ademhaling te voelen. Luister goed naar de geluiden om je heen of focus jezelf op wat je allemaal ziet. Natuurlijk zullen er nog 100 gedachten door je hoofd schieten, maar probeer steeds terug te komen naar het ding waar je de focus op had liggen.

Je hoeft dit natuurlijk niet heel je wandeling te doen, maar probeer bijvoorbeeld 2x 5 minuten te pakken in je wandeling dat je jezelf op die dingen focust in plaats van de dingen die je thuis allemaal nog zou moeten doen of op je werk.

Het is namelijk niet alleen belangrijk om voor je lichaam te zorgen, maar ook voor je geest. Dat heb ik de afgelopen tijd wel geleerd 😉