Je bekijkt nu Moet je perse ‘healthy’ eten voor resultaat?
Moet ik perse healthy eten voor resultaat?

Moet je perse ‘healthy’ eten voor resultaat?

Healthy eten is helemaal hot en vooral in januari!De reden waarom mensen vaak healthy gaan eten is om hun lichaam er goed uit te laten zien, maar is dit de juiste manier om dat doel te behalen?Je energiebalans is namelijk het belangrijkste onderdeel om resultaat te behalen, dus is dat ‘healthy’ eten dan wel noodzakelijk om het doel van ‘strakker’ worden te behalen?

Ten eerste is het altijd twijfelachtig wanneer een product nou eigenlijk healthy is. Wat ik persoonlijk onder ‘healthy’ versta, zijn producten met hoogwaardige en nuttige voedingsstoffen waar je lichaam echt iets aan heeft. Deze producten bevatten bijvoorbeeld veel vitaminen, mineralen en spoorelementen. Zo bevat een bord met aardappelen, groenten en vlees(vervanger) vaak meer voedingsstoffen dan een bord friet met een kroket. Maar het betekent niet dat je met je bord aardappelen meer vet verbrand van met je bord friet.

Je kan heel erg healthy eten, maar toch geen gram afvallen terwijl dit wel je bedoeling is. Je kan namelijk ook te veel healthy food eten, waardoor je dus eigenlijk niet afvalt. De energiebalans blijft altijd leidend in het proces van afvallen. Eet je dus te veel kcal aan gezond eten, dan zal je dus ook niet afvallen. Als je structureel te veel eet, dan kom je aan. Of het nou in ‘gezonde’ of ‘ongezonde’ producten is.

Natuurlijk ben ik een voorstander van gezonde voeding, maar ook van te veel gezonde producten zal je aankomen. De energiebalans is leidend en je hoeft jezelf dus geen producten te ontzeggen.Als het past binnen je kcal budget en binnen je macro’s dan kan dit eigenlijk prima.Maar ja, is het realistisch om je doel te behalen met een lading muffins, pizza’s en friet?

Jezelf verplichten om alleen producten te eten die hoogwaardige en nuttige voedingsstoffen bevatten en dus alles perfect willen doen, is vaak streven naar falen. Je kan niet alles perfect doen, misschien een wat kortere tijd, maar niet voor de lange termijn. Flexibel omgaan met je voedingspatroon is daarom een mooi streven en is ook makkelijker vol te houden op de lange termijn.

Het is belangrijk dat je voor jezelf een patroon creëert waarin je lekker kan genieten van de producten die je lekker vindt, maar ook voldoende producten eet die volwaardige en goede voedingsstoffen bevatten.

Flexibel omgaan met je voedingspatroon is een belangrijke psychologische factoor in jouw reis naar een gezondere levensstijl. Als je zorgt dat 80% van je voeding bestaat uit volwaardige producten die erg nutrientrijk zijn, dan kan je prima eens een keer genieten van een stuk taart, chips, friet, muffins of dat soort dingen.

Als jouw voedingspatroon lekker gevarieerd is, zorg je er automatisch voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Kom je er zelf toch niet helemaal uit en zou je graag begeleiding willen in voeding en training? Meld je dan aan voor mijn coaching programma op www.love2bfit.nl