Je bekijkt nu Waarom je beter geen crashdieet kan volgen.
Waarom je beter geen crashdieet kan volgen

Waarom je beter geen crashdieet kan volgen.

Het klinkt zo mooi hé…  5 kilo afvallen in 1 week..
Meestal willen mensen voor de zomer of voor dat ze op vakantie gaan net even een paar kilo afvallen en kiezen dan al snel voor een crashdieet, maar dit is niet helemaal zonder gevolgen. Op de korte termijn zal het zeker helpen, maar op de lange termijn kan het vervelende gevolgen hebben.

Wat is een crashdieet eigenlijk?
De theorie is dat je afvalt als je minder calorieën eet dan dat je verbruikt. Bij een gezonde afslank methode scheelt dit vaak niet meer dan +- 500kcal, maar bij een crashdieet kan dit veel verder oplopen. Een crashdieet is ook alleen maar ervoor bedoelt om een paar weken te volgen.  Je zal op deze manier jammer genoeg ook niet veel vet verliezen, maar juist vocht en spiermassa. Ook is het resultaat maar van korte duur, want na een paar weken zal je weer terug zijn op je oude gewicht.

Waarom kan je beter geen crashdieet volgen?
Je lichaam krijgt veel te weinig voeding binnen en wanneer ons lichaam een tekort heeft aan brandstof dan wordt er een survival instinct in ons lichaam getriggerd. Je lichaam gaat dan proberen om met een minimum aan voedingsstoffen toch aan je energiebehoefte te voldoen. Omdat je tijdens een crashdieet weinig voedingsstoffen binnenkrijgt gaat je lichaam ze ergens anders vandaan halen. Helaas haalt je lichaam dat voornamelijk uit eiwitten en laat nou net je spieren opgebouwd zijn uit eiwitten. Op het moment dat je dus blij op de weegschaal staat en ziet dat je gewicht bent verloren is dat dus geen vet, maar vooral spiermassa en vocht.
Waarom is het nou zo vervelend dat je lichaam je spiermassa aan gaat breken? Je spieren verbranden redelijk wat calorieën ook op de momenten dat je helemaal niet actief bezig bent. Op het moment dat jouw spiermassa minder wordt zal je dus ook minder calorieën gaan verbranden. Dit leidt weer tot een vertraging van de stofwisseling.
Op het moment dat jij dus weer ‘normaal’ gaat eten, ja dat moment gaat er zeker komen, ga je dus problemen ondervinden. Je lichaam staat nog op een soort van overlevingsmodus en je hebt ook nog eens minder spiermassa in je lichaam dus een lagere verbranding. Je lichaam zal dus niet goed om kunnen gaan met de hoeveelheid energie die het opeens krijgt en je zal misschien uiteindelijk nog wel zwaarder worden dan voor het dieet.

Help! Ik volg nu een crashdieet.
Wat als je al een crashdieet volgt en de gevolgen ervan wil beperken? Probeer uit te rekenen hoeveel je op dit moment eet. Er zijn tegenwoordig verschillende appjes die je kunt gebruiken om uit te rekenen hoeveel je eet. Als je eenmaal berekent hebt hoeveel calorieën je binnenkrijgt, dan ga je dit proberen om stap voor stap te verhogen. Zo heeft je lichaam de kans om weer langzaam te wennen aan wat meer energie en weet je lichaam ook beter wat ze er mee moet doen. Verhoog je aantal calorieën eerst met 100kcal per week, gaat dat goed, maak er dan 200kcal per week van. Doe dit net zo lang tot je weer op een gezond calorieaantal zit. Je zal zo de schade iets kunnen beperken.

Het lijkt helemaal fantastisch om in weinig tijd veel af te vallen, maar er zitten dus langdurige gevolgen aan. Je bent ook niet in 1 week ontevreden geworden over je lichaam en gewicht, dus je zal er ook de tijd voor moeten nemen om wel weer in vorm te komen.

Wil je op een gezonde manier afvallen, met langdurig resultaat?Neem dan eens een kijkje bij mijn coachingprogramma’s.