Je bekijkt nu Sporten met een prolaps (verzakking)
Sporten met een prolaps (verzakking)

Sporten met een prolaps (verzakking)

Prolaps (verzakking) 

Wat is een prolaps? We spreken van een prolaps als 1 of meerdere organen in de bekkenbodem regio hun positie verliezen en omlaag zakken in je vagina of rectum. Oftewel een verzakking: 
-Verzakking van de blaas 
-Verzakking van het rectum 
-Verzakking van de baarmoeder 

Een verzakking wordt aangegeven in graden, want niet elke verzakking is hetzelfde. Er wordt gewerkt van graad 0 t/m 4, waarbij graad 0 geen verzakking is en graag 4 dat het betreffende orgaan letterlijk uit de vagina tevoorschijn komt.
Sommige vrouwen lopen jaren rond met een verzakking van graad 1 of 2, vooral omdat het als normaal wordt gezien dat je urine verliest als je springt na het bevallen van 2 kinderen. Nou dat is het dus niet 😉

Wat zijn de lichamelijke klachten die er op kunnen wijzen dat je een verzakking hebt?
-Urine verlies 
-Zwaar of drukkend gevoel in je bekkenbodem 
-Pijn tijdens seks 
-Gevoel dat je vagina wijd openstaat 
-Moeite of pijn bij het plassen/poepen 
-Pijn in je vagina na het sporten 
-Zwaar gevoel in je benen 
-Je gaat heeeeeel vaak naar de wc, omdat je voortdurend aandrang voelt 

Deze genoemde klachten kunnen overigens ook afkomstig zijn van een andere bekkenbodem disfunctie,. Het is in ieder geval belangrijk om met dit soort klachten altijd naar een bekkenbodemfysio te gaan. 

Ook als je geen klachten hebt na je zwangerschap en bevalling is het van belang om de eerste 6-12 weken na je bevalling naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. 

Oorzaken. 

Een zwangerschap en een bevalling vergroten de kans op een orgaanverzakking. Gelukkig komt het niet vaak voor dat je na een bevalling een ernstige verzakking hebt.  Echter kan het ook weleens de andere kant op gaan, maar hoe komt dit? 
Normaal gesproken houden sterk bindweefsel en ligamenten je organen op z’n plek. Je bekkenbodemspieren helpen je daar ook bij. 
Tijdens je zwangerschap veranderd je hormoonhuishouding ook behoorlijk en maak je heel veel relaxin aan. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je ligamenten en bindweefsel losser worden en tijdens je bevalling uit kunnen rekken. Het extra gewicht van de baby en baarmoeder drukt daar ook nog eens op en bij sommige vrouwen heeft dit tot gevolg dat weefsel van de organen en bekkenbodem verzwakt. Tijdens je bevalling zijn er factoren die een risico kunnen vormen: langdurig persen, uitscheuren, een knip en het gebruik van een vacuüm pomp. 

Na je bevalling zijn je bekkenbodemspieren uitgerekt en hebben ze zo’n 4-6 maanden de tijd nodig om te herstellen. En dit is trouwens ongeacht wat voor bevalling je hebt gehad. Heb je een knip gehad of ben je uitgescheurd? Ga dan uit van 9-12 maanden hersteltijd.  

Mag je sporten met een verzakking? 

Ja, dat mag zeker! Maar het is in dit geval wel belangrijk om dit heel rustig aan te doen en het liefst onder begeleiding van een pre- en postnataal fitnesstrainer.  

Wat je vooral NIET moet doen: 

-Oefeningen waarbij je buiten je lichaam beweegt. Denkt aan hoge step ups, sumo deadlifts, lateral lunges. 
-Geen oefeningen met hoge intensiteit zoals rennen, springen, pull-ups, hiit, enz. 
-Weer voorzichtig met oefeningen die neerwaartse druk zetten op je bekkenbodem. Denk aan back squats, lat pulldowns, overhead press, dat soort dingen. 
-Ook buikspieroefeningen vermijden die veel neerwaartse druk veroorzaken. Zoals crunches, leg raises en sit ups. Dit zijn oefeningen die ik sowieso aanraad om niet te doen tot 6 maanden na je bevalling. 
-De eerste 6-12 weken na je bevalling is het beter om niet allemaal staande oefeningen achter elkaar te doen.  

Wat is wel belangrijk om te doen? 

-Adem door tijdens een oefening. Zet jezelf niet schrap, want dit veroorzaakt weer neerwaartse druk. Leer jezelf om uit te ademen op het moment dat je druk zet. 
-Wissel van houding. Wissel staande oefeningen af met zittende of liggende oefeningen. 
-Sport aan het begin van de dag. De klachten van een verzakking verergeren namelijk vaak aan het einde van de dag en daarom is het fijn om vroeger op de dag te trainen. 
-Doe veilige en effectieve cor oefeningen die je bekkenbodem en core versterken. Doe dit met oefeningen die je goed leren ademhalen, hoe je moet bewegen met een juiste houding en die je core versterken en mobieler maken. 
-Zorg voor een goede houding. Sta met je ribben omlaag en over je heupen. Niet je kont onder je knijpen of heel erg met je kont naar achteren staan. 
-Neem de tijd met het opvoeren van de intensiteit. Voeg rustig gewicht tot of extra herhalingen en neem niet al te grote stappen.

Wil je graag onder begeleiding beginnen met trainen en woon je in Hellevoetsluis of omstreken? Bij Sportpoint Hellevoetsluis kan je een afspraak met me maken om je te begeleiden en je kan jezelf natuurlijk ook opgeven voor 1 van mijn coachingprogramma’s. Het aanbod kan je vinden op mijn site 🙂